QUAN VIATJAR ERA / ÉS UNA AVENTURA

Juliol. Mentre patim silenciosament una onada de calor com mai abans havíem experimentat, somiem en el moment preciós en què començarà el dia 1 de les nostres vacances. Durant els llargs, lents i atrafegats mesos d’hivern, alguns ens dediquem a pensar de quina manera donarem forma, l’estiu vinent, a “la gran desconnectada”. Perquè tots la necessitem, en cos i esperit! I un recurs meravellós és, sempre, un viatge.

MALETA VIATGERA

Jo no havia assolit encara el metre i mig d’alçada quan els meus pares, viatgers empedreïts, van decidir afegir-me a les seves aventures arreu del món. I dic aventures, perquè aleshores la gent no viatjava gaire. Recordo que, alguna vegada, recent tornada d’algun país exòtic, la mestra em demanava d’escriure’n el nom a la pissarra i tot seguit n’exposàvem algunes fotos repartides en un parell de taules. Podeu imaginar com d’intrèpida em sentia, aleshores!

No eren viatges de luxe, però sí indrets força llunyans; no ens trobàvem un dormir i un menjar com el de casa, ni tampoc les comoditats occidentals que avui dia omplen qualsevol racó de món, però l’experiència era sempre enriquidora, apassionant, diferent. Amb uns ulls grans de nena que tot ho observava, vaig aprendre que el món és divers, que té gustos i olors increïbles i que la gran aventura no és pas llançar-se des de dalt d’un barranc o escalar un quatre mil, sinó CONÈIXER.

La millor escola, sempre ho he dit, que em podien oferir els meus pares; i que jo procuro proporcionar també als meus fills. Perquè, tot viatjant, els pots explicar moltes coses i fer reflexions conjuntes que potser a casa semblarien massa abstractes. Mirem-ho d’aquesta manera: viatjar és un treball de camp per conèixer la vida, el món i la humanitat. Totes les assignatures en una sola activitat!

direccions

Juliol. A pocs dies de les vacances visito la llibreria Altaïr, a la Gran Via de Barcelona,

un espai de peregrinació per a tot aquell que encara conservi l’esperit autèntic del viatger. Aquesta llibreria, repleta de guies, mapes, revistes i llibres, pot esdevenir l’avantsala perfecta del nostre viatge, i no només pel que fa a les guies que podem trobar-hi, sinó sobretot per un apartat al qual hi dediquen un gènere que, normalment, se’ns passa per alt: la narrativa de viatges.

No hi ha millor manera de submergir-se en un destí que volem conèixer, que de la mà d’un llibre de viatges. La narració pot ser una ficció, una biografia d’algun explorador o aventurer que hi va anar, un dietari escrit fa molt de temps o abans d’ahir. N’hi ha per a tots els gustos i sobre els més diversos destins. I esdevé una oportunitat per humanitzar aquell indret al qual volem viatjar, la possibilitat de desembarcar-hi amb uns altres ulls, més enllà de les guies que ens ofereixen els 10 llocs “imprescindibles” i les millors panoràmiques per fer l’obligada foto.

Llibre viatges3 Llibre viatges2Llibre viatges

Perquè viatjar era i pot ser, encara, una veritable aventura. Només cal proposar-s’ho.

Bones vacances!!!