VIATGE ALS POETES A TRAVÉS DE LA MÚSICA

Paco Ibáñez

Fa uns dies vaig anar al concert que Paco Ibáñez va oferir al Teatre Nacional de Catalunya. Un únic concert, una ocasió memorable per escoltar en directe aquest artista que, per mitjà de la música, ha fet descobrir els poetes a diverses generacions.

Hi vaig anar perquè Paco Ibáñez forma part del so de la meva infantesa. Recordo una sala d’estar sempre plena d’amics dels pares, recordo un tocadiscs de vinil on matí, tarda i vespre sonava Paco Ibáñez, Lluís Llach, Ovidi Montllor o els Beatles. El descobriment de la música que els pares escoltaven amb els seus amics em va portar a conèixer els versos de Góngora, García Lorca, Alberti, Celaya, Machado, José Agustín Goytisolo…. La veu profunda, ferma, contestatària per excel·lència de Paco Ibáñez va sacsejar molts joves dels 60, 70, 80, 90… i els va fer estimar aquells magnífics versos dels gran poetes espanyols i també llatinoamericans.

Un personatge que és ciutadà del món i exerceix com a tal quan puja dalt l’escenari del TNC –decorat amb el roig i amb el negre per a l’ocasió– i canta poesia en castellà, en euskera, en català, en gallec, en hebreu i en francès. Em quedo amb el seu “Soldadito boliviano” (de Nicolás Guillén), dedicada al Che Guevara; em quedo amb la meravellosa “Palabras para Julia” (de José Agustín Goytisolo), que em remet directament a aquella sala d’estar a casa els meus pares; em quedo, finalment, amb aquell cant a resistir qualsevol dictadura que representa els seu mític “A galopar”.

Llach i Martí i Pol

Lluís Llach i Miquel Martí i Pol

Raimon i Espriu

Raimon i Salvador Espriu

Un viatge extraordinari als poetes espanyols, llatinoamericans… Un viatge que també es pot fer, a través d’altres músiques, a la poesia en llengua catalana: Qui millor que Raimon per descobrir-nos a Salvador Espriu? O què me’n dieu de la veu de Lluís Llach per passejar-se pels versos de Màrius Torres, Sagarra, Pere Quart o per la poesia del seu gran amic Miquel Martí i Pol? Visitar aquest darrer poeta també pot ser una experiència de la mà de Miguel Poveda, així com escoltar Maria Mercè Marçal a través de l’encisadora veu de la Sílvia Pérez-Cruz. La música al servei dels millors poetes: un viatge recomanable.