LA FIRA DE LES VANITATS


Quin títol més suggeridor… quina actualitat!
Aquesta setmana estem d’estrena: en Lluís Juste de Nin, excel·lent dibuixant amb sis novel·les gràfiques publicades i, vés per on, el meu pare, presenta la seva setena obra amb aquest títol que ja diu tantes coses.
“La Fira de les Vanitats” és el títol d’una obra clàssica, escrita per l’anglès William Thackeray, contemporani de Charles Dickens. I aquest és el punt d’on va partir el nostre dibuixant en qüestió per fer-ne una versió lliure i molt atractiva. Ara bé, si en el cas de Thackeray, aquesta fira de les vanitats té com a marc l’Anglaterra de començaments del segle XIX, en l’obra de Juste de Nin l’acció i els seus personatges es situen més a prop nostre, a la Catalunya de finals del segle XIX. Hi ha un subtítol que ja ens ho indica: “De la febre d’or a la bomba del Liceu” i amb això, la nostra imaginació comença a sobrevolar aquella Barcelona…

L’he vist treballar-hi de valent, en dono fe, i puc afirmar que la tasca de documentació històrica i gràfica ha estat exhaustiva! Però si coneixeu el dibuixant, ja us ho podeu imaginar.
No vull donar moltes pistes sobre aquesta novel·la gràfica que ja he tingut el privilegi de llegir –contactes…–. Només voldria dir que m’ha agradat molt; que et situa de ple en aquella època tan meravellosa de la societat barcelonina; que a través dels acurats dibuixos és ben bé com si ho visquessis en primera persona, participessis d’aquells sopars de casa burgesa, òperes al Liceu i grans festasses –també hi trobarem una incursió al París de la Belle Epoque: no només Woody Allen el sap recrear…!. Així doncs, us recomano el llibre: ep! va de debò.

I si en voleu saber més, no falteu a la presentació que tindrà lloc a la Casa del Llibre, al passeig de Gràcia, aquest proper dijous dia 8 de març a les 19.00h. Hi serà l’autor, hi serà l’editor –en Paco Camarasa– i hi serem dues dones per a presentar-lo: la Muriel Casals, presidenta d’aquest nostre Òmnium Cultural que cada dia treballa més pel país i… servidora. Parlarem del llibre, dels dibuixos, del dibuixant i de tot allò que ens pugui suggerir “La fira de les Vanitats”.
Hi sereu tots i totes molt benvinguts!